25 feb 2017 – Gunterstein

Ook deze werkdag staat in het teken van fruitbomen snoeien. We zijn met een grote groep van 15 vrijwilligers. Onze magen gevuld met koffie, thee en cake starten we rond 10.15 uur.

Voordat we aan de slag gaan, krijgen we instructie van Arnold en Judith over het snoeien. We groeperen ons om een boom, maar pas op:  overal groeien sneeuwklokjes. Allereerst komt het  verschil tussen gesteltakken en fruittakken aan de orde. Daarna instrueert Arnold dat naar binnen groeiende takken worden weggesnoeid, maar dat het goed is om 1 naar binnen groeiende tak te laten zitten. Deze zorgt voor schaduw in de kroon. De recht omhoog groeiende takken kunnen sowieso verwijderd worden. Het is belangrijk om de te verwijderen takken zo dicht mogelijk tegen de tak aan te snoeien om veelvuldig uitlopen te voorkomen. Door te snoeien bepaal je natuurlijk ook de toekomstige vorm van de boom. Het is belangrijk om daar op te letten.

Met zaag, snoeimes, takkenschaar en ladder gaan we de boomgaard in. Het gaat om appel- en perenbomen. Steenvruchten, zoals bijvoorbeeld de kers, mogen pas na de oogst in augustus gesnoeid worden. Deze zijn erg vatbaar voor ziektes. Er zijn hoge en lagere bomen, bomen die veel moeten worden teruggesnoeid en bomen die maar weinig behandeling nodig hebben. Een enkele vrijwilliger waagt zich hoog in een boom om toptakken weg te halen, zodat de boom met de overblijvende takken mooi gaat uitgroeien. Binnen de  kortste tijd liggen er heel veel gesnoeide takken onder de bomen. Deze worden door een ploeg vrijwilligers opgeraapt en op een aanhangwagen gelegd. Regelmatig rijdt een trekker met de aanhangwagen naar het park om de takken aldaar op een ril te leggen. Arnold loopt voortdurend rond om aanwijzingen te geven. Welke takken kunnen eraf en van welke takken worden we gelukkig, zoals Arnold dat benoemt. Aan het eind van de dag hebben we onze klus geklaard. Alle bomen zijn aan bod geweest. De boomgaard staat er weer keurig verzorgd bij. En nu maar hopen op veel fruit en mooi uitgegroeide bomen.

Traditiegetrouw sluiten we af met een drankje en een hapje. We zitten lekker op ons gemak, een tikkie rozig en met een voldaan gevoel. Drankje en hapje smaken extra lekker. Een leuke club mensen.