18 feb 2017 – Provinciale Werkdag Odijk

Zoals elk jaar wordt de provinciale werkdag georganiseerd door LEU. We verzamelen op 9.00 uur bij zorgboerderij het Burgje in Odijk. De groep is groot en bestaat uit knotgroepen uit de hele provincie. We schatten het aantal op zo’n 60 à 70 vrijwilligers.

Het Burgje is een vervallen boerderij, maar van historische waarde. Hij dateert uit de 17e eeuw. Reeds rond de 13e eeuw wordt er melding gemaakt van Het Huis van Willem van Odijk (1288) op de huidige locatie. Op het omliggende land wordt binnenkort gestart met huizenbouw. De nieuw te bouwen wijk is kleinschalig van opzet. Ze spreken van een buurtschap. Het wordt een groene en duurzame wijk en met de gelden van de nieuwbouw wordt de boerderij gerenoveerd. Momenteel fungeert de boerderij als zorgboerderij. Activiteiten zijn o.a. het hakken en verkopen van haardhout, het plukken van fruit (gaat naar Schulp) en het onderhouden van het omliggende land.

Ivo Brautigam, directeur van LEU  heet ons welkom. De voorman van knotgroep Kromme Rijn legt het werk uit. Het werk bestaat voor ons uit zagen en snoeien van een lange en smalle bosschage van ongeveer 300 m bij en 3 m. die de afscheiding vormt van het land van Het Burgje met de akker van een boer. De groep verspreidt zich over de lengte van het bosschage en gaat aan de slag. Met handzagen en takkenscharen gaan we het struweel te lijf.  Voor de dikkere stammen worden  motorzagen ingezet (door andere werkgroepen).  De takken worden verzameld langs het pad, zodat het hout makkelijk is af te voeren om tot houtsnippers vermalen te worden. Binnen een dagdeel liggen er veel en grote bossen takken langs de volle lengte van het pad. Wat je  in betrekkelijk korte tijd al niet kan doen met een grote groep.

              

Na de lunch vertrekken de meesten van ons naar huis. Enkelen gaan ’s middags nog verder.

Al met al een geslaagde dag, prima sfeertje en prima weer.