8 feb 2017 – Vreedenhorst

Vandaag gaan we lage fruitbomen snoeien.

We worden met koffie en thee ontvangen in de serre van Vreedenhorst. Er zijn meerdere afzeggingen vanwege de sneeuw. We zijn daardoor met z’n vieren. Vanuit de serre ziet de witte wereld er buiten uit als een sprookje. Maar vergis je niet. Het blijkt erg koud.

Voordat we van start gaan, geeft Kees uitleg over het snoeien van fruitbomen. Het duizelt ons een beetje, want het blijkt een vak apart te zijn. Snoei je op bloei of op groei? Om maar enkele kreten te noemen: vruchtknoppen, bladknoppen, open kroon, loten op de rug van een tak of twijg, afhangende en schuin omhoog groeiende takken, opbouw van de kroon, verdelen van energie, saptrekkers, groeischeuten en vruchthout, groeireactie, kankerplekken, etc.

Met al die informatie beginnen we enigszins vertwijfeld aan ons snoeiwerk. Kees geeft gelukkig aanwijzingen ter plekke en doet het snoeiwerk af en toe voor. Al met al snoeien we een hele rij bomen langs het pad en een haag van fruitbomen aan de rand van het perceel. Een van ons gaat vanwege de kou houtsnippers verstrooien over een pad. Je bent dan meer in beweging dan tijdens het snoeiwerk.

Voor de lunch heeft de moeder van Kees heerlijke erwtensoep bereid. Dat gaat er met dit weer extra goed in.

In de middag gaan we door met hetzelfde werk. Het is niet meer zo koud als in de ochtend, omdat het opgehouden is met sneeuwen en de wind is afgenomen.

Na afloop drinken we nog koffie of sapje en maken wat lol met de zaterdag-werkstudenten van Kees.