21 jan 2017 – Vreedenhorst

We worden ontvangen in de charmante serre van buitenplaats Vreedenhorst van Kees Beelaerts van Blokland. We zijn met een flinke groep. Het is weer is goed, windstil, zonnig en licht vriezend.

Kees legt onder het genot van een kop koffie / thee uit wat de werkzaamheden van de dag zijn. We gaan het bosgedeelte opschonen van afgezaagde takken en de paden accentueren met stammetjes. Er is al een beginnetje gemaakt. We gaan verder waar de vorige ploeg is gebleven met het verwijderen van op de bodem liggende takken. We leggen ze op rils aan de buitenrand van het bos. Al met al een heel gesleep, want het bos is met de lange takken niet heel toegankelijk. Kees gaat voorop met zijn motorzaag. Hij zaagt bomen om en takken af. De gezaagde stammetjes leggen we langs de rand van de bospaden. Het is wel jammer dat we op deze prachtige dag voortdurend in het kabaal van de motorzaag ons werk moeten doen. Meerderen van ons genieten juist van dit werk als het plaats vindt in de stilte van de natuur. Maar ja, deze bomen en takken met de handzaag te lijf gaan, is ook geen optie.  Misschien van tevoren het werk met de motorzager doen (?). Er wordt flink doorgewerkt en we maken behoorlijke vorderingen met het opschonen van het bos en met het accentueren van de paden door middel van stammetjes.

Het tweede werk bestaat uit het broedklaar maken van de vele nestkastjes. De oude nesten worden verwijderd en waar nodig worden de nestkastjes hersteld. In een van de uilenkasten wordt een prachtige honingraat gevonden. Het bijenvolk heeft het helaas niet overleefd. Adriaan geeft als expert een uitleg van de honingraat. Voor de meesten van ons is nieuw dat ons land de meest noordelijke streek is waar bijen in de winter kunnen overleven. En soms ook niet, dus.

Vreedenhorst grenst aan de Dorsserwaardpolder. We zien daar een enorm grote groep ganzen in het weiland die af en toe in grote getalen opvliegen. De lucht is bijna zwart van de ganzen. Prachtig om te zien. De boer is er minder blij mee. Het grazen van de ganzen is niet het grootste probleem, maar het probleem zijn de uitwerpselen. De koeien eten namelijk geen gras met uitwerpselen.

Voor de lunch heeft de moeder van Kees heerlijke erwtensoep gemaakt en voor de vegetariërs een lekkere pompoensoep.

In de middag wordt hetzelfde werk van de ochtend voortgezet. Rond een uur of drie ronden we het werk af en daarna drinken we nog een glaasje. Ieder gaat met een voldaan gevoel weer naar huis.