19 dec 2016 – Wittensteijn

Deze werkdag zijn we met een kleine groep. Na ontvangst met koffie en thee gaan we aan de slag. Enkelen van ons gaan slieten planten langs de weg. Een sliet is een tak van een wilgenboom die geschikt is om gepoot te worden. Van bestaande wilgen worden takken gezaagd en aan de onderkant worden met een mes enkele delen van de bast weg geschraapt. De nieuwe wortels groeien namelijk alleen aan de randen van de weggehaalde bast. Vervolgens wordt met een grondboor een plantgat gemaakt van zo’n 40 cm. De aarde wordt enigszins losgewoeld , de sliet wordt de geplant en tot slot wordt de aarde rondom de sliet voor de stevigheid met de schoenen aangedrukt.

Een ander groepje gaat fruitbomen planten. Het betreft 10 appelbomen die geplant worden op de plek waar enkele bomen uit een hele rij zijn weg gevallen. De plantgaten zijn enigszins voorbereid met een kleine graafmachine. Met de spade moeten de gaten verder worden uitgediept. De omliggende grond wordt losgewoeld en het plantgat wordt aangevuld met potaarde. Dan is het moment gekomen om de boom te plaatsen en het plantgat weer te dichten met de uitgegraven aarde.

Na de lunch wordt verder gewerkt met het planten van slieten en gaan enkelen van ons wilgen knotten langs de weg. De dikke takken worden met de motorzaag gedaan, de dunnere met handzaag en takkenschaar. Alle takken worden op rillen gelegd langs de weg. De takken worden zo snel mogelijk van de weg gehaald zodat eventuele fietsers en auto’s zo veel mogelijk door kunnen rijden.

Rond 15.00 uur stoppen we en drinken nog wat in de keuken van de boerderij. We kijken terug op een heel aangename werkdag en krijgen van Hans elk een pot honing mee.