29 okt 2016 – Gunterstein

Zuring trekken bij boer Max bij Gunterstein.

We verzamelen in de werkschuur bij Arnold. Bertien komt met het bericht dat we nog even moeten wachten, omdat er een koe aan het kalveren is. Na enige tijd lijkt het ons beter om daar niet op te wachten en de boer te vragen in welk weiland we de zuring moeten trekken. We zien dat de bevalling moeizaam verloopt. Enkelen van ons helpen door mbv een touw het kalfje er uit te trekken. Dat lukt echter niet. De veearts wordt gebeld en wij gaan naar het weiland om te gaan doen waar we voor komen. Het is schitterend weer en eenmaal op de bestemming bevinden we ons in een weiland, omzoomd door de meest prachtige herfstkleuren. Waar is de zuring… Voor vertrek hebben we van boer Max instructie gekregen  hoe zuring eruit ziet en hoe we de zuring met wortel en al uit de grond moeten spitten. In formatie gaan we over het weiland, trekken de zuring en gooien de planten op hoopjes. Het is eentonig werk, maar het weer maakt alles goed.

                              

Om één uur gaan we naar de boerderij voor de lunch. We worden in de woonkeuken ontvangen, waar een heerlijk gedekte tafel klaar staat. Na de lunch wordt weer verder gewerkt. De dag wordt afgesloten met oesters en witte wijn.