9 apr 2016 – Wittensteijn

Het is de laatste werkdag van dit seizoen.

Voor de vijfde keer werken we op Wittensteijn en …nu met mooi weer. Het is een inhaaldag, want vorige werkdag is afgezegd vanwege het slechte weer.                We zijn met een groep van 13 personen. Dat is prettig, want er moet nog een flink aantal wilgen geknot worden.                                                                                          Hans is met de gereedschappenwagen veilig over het smalle weggetje ten noorden van Vreeland aangekomen. Hij heeft gelukkig geen “moeilijke” tegenligger(s) ontmoet, want achteruit rijden met zo’n  combinatie is daar erg lastig.

We worden door Hans en Cora  ontvangen met koffie en thee in de ruimte met de grote tafel, waar wekelijks weefcursussen worden gegeven. De stemming, mede door het goede weer, is opperst best. We verzamelen de noodzakelijke gereedschappen en ladders en lopen naar de werkplek langs de Vecht. Er moet nog een heel rijtje geknot worden en de vraag is of we het ondanks de grote groep gaan redden om het af te krijgen. Ook voor de vijfde keer blijft Wittensteijn een pracht locatie. We verdelen ons over de wilgen en “gewapend” met ladders, zaag en takkenschaar stort ieder zich op een boom. Er zijn enorm dikke takken bij, dus dat wordt flink zagen. Toch verkiezen we dat boven de herrie van een motorzaag. De kleinere takken leggen we op rils evenwijdig aan de oever van de Vecht. De dikke stammen liggen we op stapels in het weiland. Hans kan die later met zijn tractor wegslepen. Aan het eind van de dag toch even herrie, want Hans werkt met zijn motorzaag de met de hand gezaagde takken keurig af.

Tijdens de lunch krijgen we traditiegetrouw soep bij onze boterham.  En passant vernemen we van Steven achtergrond informatie over de achtertuinen in de nieuwbouwwijk Op Buren die langs de Vecht volgens contract recht van overpad moeten verlenen, maar in plaats daarvan hun tuin vergroot hebben. Geen werkplek voor ons, dus.

’s Middags wordt er weer flink door gebuffeld. Overal worden wilgentakken geveld. Het is nog een hele klus om de afgezaagde takken op tijd op rils langs de Vecht en op stapels in het weiland te krijgen. Rond drie uur stoppen we. Moeheid heeft toegeslagen. Jammer…op 4 bomen na zijn we klaar. Die zijn voor volgend seizoen. Hans heeft met de vorige werkdagen meegerekend 75 wilgen geteld die we geknot hebben. Al met al een mooie bijdrage aan het landschapsbeheer langs de Vecht.