19 mrt 2016 – Gunterstein

Vandaag werken we langs de laan achterin het landgoed, richting Scheendijk. Het is een mooie ochtendwandeling van de Tabaksschuur naar de werklocatie.  Op deze plaats is al veel werk verricht door vrijwilligers, waaronder de woensdaggroep en de kinderen tijdens de Boomfeestdag.

Er is daar een sloot die volgroeit met een uitheemse soort waterhyacint. Deze plant woekert voort tot een ware plaag, zodat de inheemse soorten verstikken. Vanwege de groei van veel opschot, voornamelijk wilgen, is de sloot moeilijk te bereiken. De wilgen groeien ook boven de sloot. Dit opschot moeten we verwijderen om de sloot bereikbaar te maken. Daarna kan de waterhyacint verwijderd worden uit de sloot. Dus veel zagen en knippen. Dit keer zijn de takken nog niet uitgegroeid tot dikke stammen en met een aantal mensen zit er dan ook een behoorlijke schiet-op in. De afgezaagde en afgeknipte takken leggen we traditiegetrouw weer op rillen.

Behalve het verwijderen van opschot zijn sommigen van ons bezig met het snoeien van eikenbomen. De bedoeling is om de wildgroei om te buigen naar het uitgroeien van een mooie kroon. Het wordt meteen duidelijk dat het afzagen van eikentakken  heel wat meer zweetdruppeltjes kost dan het afzagen van wilgentakken.

Aan het eind van de ochtend neemt Arnold ons mee voor een rondleiding door het Engels. Daar zijn de sneeuwklokjes weliswaar aan het eind van hun bloei, mar toch zien we nog een prachtig wit tapijt. Met veel enthousiasme leert Arnold ons naar de details van de diverse soorten bomen kijken.

Na de middagpauze wordt het werk achterin het park bij de sloot voortgezet. En nu maar hopen dat de woekering van de waterhyacint afgeremd kan worden.