20 feb 2016 – Gunterstein

Vandaag zijn er twee nieuwe werkers, t.w. Tarek Alaaeddin en Ayman Almani. Zij komen beiden uit Syrië. Tarek woont in Breukelen en Ayman in Nigtevecht. Zij zijn via Steven en Adriaan aan Werk aan de Vecht gekomen. Van harte welkom! De taal is nog wel een drempel, maar Tarek gaat naar alle waarschijnlijkheid binnenkort een intensieve cursus Nederlands volgen. We maken aan het begin van de ochtend kennis met elkaar. Adriaan gaat met Tarek en Ayman aan de slag met het opruimen van plat liggende beplanting wat uit de sloot is gebaggerd, Hans voert het af naar een verderop gelegen verzamelpunt.

Voor de anderen staat vandaag het snoeien van perenbomen op het programma. De vorige werkdag hebben we appelbomen gesnoeid. Het wordt al snel duidelijk dat de uitdrukking “geen appels met peren vergelijken” ook opgaat voor het snoeien. Bij de peer moet er nog meer nagedacht en beredeneerd worden alvorens te knippen of te zagen. De vraag is telkens hoe je de boom in een mooie vorm snoeit en hoe je de vruchttakken snoeit met het oog op het stimuleren van de vruchtvorming.

Arnold heeft het er maar druk mee. Hij loopt van de een naar de ander om  mee te denken en aanwijzingen te geven welke takken moeten blijven en welke gesnoeid kunnen worden.

Soms gaat het om een boom waarbij een huishoudtrap al voldoende is om erbij te kunnen; soms vergt het acrobatische kunsten op een hoge uitschuifladder en een zaag op een stok om ook de top van de boom in de goede vorm te snoeien. De rechtopstaande twijgen worden sowieso gesnoeid. Wanneer in de kroon een te zware tak de balans uit de boom haalt, wordt ie eruit gezaagd. Dat ziet er soms rigoureus uit.

Iedereen is met veel plezier bezig, vooral omdat je de bomen zienderogen ziet “opknappen”.

Uiteraard zijn de koffie, thee, cake, soep, broodjes en een drankje-na ingrediënten die de dag helemaal “af” maken.