13 feb 2016 – Provinciale Werkdag Achterveld

Locatie: Groot Zandbrink – Achterveld

Hoeve Groot Zandbrink is een monumentale boerderij in een schitterend agrarisch landschap nabij Achterveld / Leusden met “groen-activiteiten” als nieuwe bestemming. Ook is er een theehuis. Vandaag is het de verzamelplaats voor de vrijwilligers die meedoen met de Provinciale werkdag, georganiseerd door het LEU. Er zijn naar schatting zo’n 50 à 60 vrijwilligers uit alle delen van de provincie gekomen. Vanuit Werk aan de Vecht zijn we met 7 personen. We worden met koffie en koek welkom geheten op Groot Zandbrink. Namens het LEU worden we kort toegesproken door Ivo Brautigam, de nieuwe directeur van LEU.

De groep wordt verdeeld over 2 werklocaties. Eén groep gaat met hoge bomen en motorzagen  aan de slag; wij behoren tot de groep die gaan knotten met handzaag, takkenschaar  en snoeischaar. We moeten een klein kwartiertje rijden om bij onze wilgen te komen. Het blijken ruim 20 stevige en vooral ook heel mooie wilgen te zijn die eigenlijk een paar jaar te lang zijn doorgegroeid. Dat betekent  stevig zaagwerk. Gelukkig zijn we met een grote club.

Na een koude nacht is het landschap met ochtendrijp een lust voor het oog, een feestje om hier te zijn. We verdelen ons in groepen van 2 of 3 mensen en elk groepje gaat aan de slag met een wilg. Sommige takken lijken wel boomstammen, zo groot zijn ze. Vanuit meerdere plekken horen we geregeld het oergeluid van knakkende en vallende takken wat eindigt met een doffe dreun op de grond. Afstand houden is heel belangrijk. Binnen de kortste keren ligt het grasland bezaaid met de afgezaagde takken.

Na de lunch begint het sleepwerk. Alle takken moeten naar de rand van het weiland bij de weg worden gebracht, waar ze in rils worden gelegd. De meesten van ons lopen alsmaar heen en weer om de takken, groot en klein, richting de weg te slepen. Een aantal van ons is nog bezig met het laatste knotwerk. Om een uur of drie/half vier zijn alle wilgen geknot en is het weiland schoon. Langs de rand liggen indrukwekkende rils. Die worden later opgehaald. We hebben vandaag als een enthousiaste groep Utrechtse vrijwilligers met veel plezier onze bijdrage aan het landschapsbeheer geleverd. We nemen met een voldaan gevoel afscheid.