23 jan 2016 – Gunterstein

Het doet heel vertrouwd aan als we rond 10.00 uur verzamelen in de werkschuur van Gunterstein. Arnold heeft de koffie en thee al klaar met een plak cake. Bertien vertelt enthousiast over haar vakantie ervaringen in Nieuw Zeeland.

Het is voor de tijd van het jaar prachtig weer, het doet zelfs lenteachtig aan. Vandaag gaan we snoeien in de fruitboomgaard; heel ander werk dan het knotten van de flink uitgegroeide wilgen op Wittensteijn. We moeten nu nadenken en keuzes maken i.p.v. zagen, zagen, zagen.

Arnold geeft per fruitboom instructie over het snoeien. Alle recht omhoog groeiende twijgen moeten sowieso gesnoeid worden, het liefst zo dicht mogelijk bij de tak van waaruit de twijg groeit. (“…als het mag, hè, als het mag…”). We moeten denken vanuit de gesteltakken, dat is a.h.w. de opbouw van de boom. De “rustige” takken moeten behouden blijven. Wanneer er in het midden te veel takken groeien, moeten ze gesnoeid worden. Zo krijg je licht in de boom. Takken die door en over elkaar groeien worden uitgedund. De lage bomen kunnen we prachtig in vorm krijgen. Je kan er met de ladder en soms ook met de huishoudtrap goed bij zonder al te veel kunsten te moeten maken. De hogere bomen zijn moeilijker. Dat betekent op een hoge ladder staan en snoeien voor zover je erbij kunt. Denk aan de veiligheid, want nog net even rekken naar die ene tak waar je eigenlijk niet bij kan, kan funest zijn.

De lunchpauze is weer goed verzorgd door Arnold. ’s Middags gaan we verder met het snoeien.

Rond de klok van 15.00 uur stoppen we en kijken terug op een zeer aangename werkdag. We proberen een extra dag te plannen om het werk af te maken. Dan zien  alle bomen en boompjes er weer “geknipt en geschoren” uit. We zijn natuurlijk heel erg benieuwd wat het effect van het snoeien is op groei van het fruit. Weer als van ouds maakte Hanno foto’s; fijn dat je er weer bij bent.