11 jan 2016 – Wittensteijn

De werkdag op Oud Zuylen gaat niet door. Daarvoor in de plaats werken we vandaag een extra dag  op Wittensteijn. We zijn met 8 personen. We worden hartelijk ontvangen door Hans en Cora met koffie of thee en tijdens de lunch met mosterd- en champignonsoep.

Het weer belooft niet veel goeds, vanaf een uur of elf geeft de buienradar regen aan. Hans is zonder problemen, d.w.z. zonder  tegemoetkomend verkeer tegen te komen met de gereedschappenwagen over het smalle weggetje langs de Vecht op Wittensteijn aangekomen, We laden de nodige ladders, zagen en takkentangen uit de wagen om mee  te nemen naar de rij wilgen langs de oever van de Vecht. Na de vorige 3 werkdagen zijn we tot ongeveer de helft gekomen. Vandaag gaan we aan de slag met het resterende deel en zijn benieuwd hoe ver we komen. Met z’n allen gaan we de enorme wilgentakken te lijf. We zagen ze veelal iets hoger boven de stam af, omdat ze daar iets dunner zijn. De vallende takken ploffen en plonsen naar hartenlust op de grond en in het water. Eigenlijk werken we iets te dicht bij elkaar, want de vallende takken zijn “altijd” langer dan je inschat.  Van de afgeknotte takken maken we een indrukwekkend lange en hoge ril langs de oever van de Vecht.

Halverwege de ochtend begint het, zoals voorspeld, te regenen.  Met regenpakken wordt er ongestoord verder gewerkt. Achteraf blijkt het weer toch nog te zijn meegevallen. Aan het eind van de dag blikken we met een voldaan gevoel terug op de rij geknotte wilgen. Bijna alle wilgen hebben nog te lange staken. Deze worden later met een motorzaag op de juiste lengte afgezaagd.

We schatten nog één werkdag nodig te hebben om het laatste deel van de wilgenrij af te maken. Ter afsluiting drinken we nog wat en sluiten dit keer af met politiek maatschappelijke beschouwingen.