2 jan 2016 – Vreedenhorst

We verzamelen in de serre bij Kees en wensen elkaar allereerst een gelukkig Nieuwjaar. De koffie met oliebollen en appelflappen smaken lekker en zijn een goede start op deze druilerige ochtend.

Kees legt uit welke werkzaamheden vandaag op het programma staan. Er is één ploeg die in het bos het opschot gaat verwijderen, zodat de paden weer goed begaanbaar worden. Er is behoorlijk wat te doen, ook al vanwege de schade door de zomerstorm. De dikste stammen worden door Kees met de motorzaag bewerkt. Alle takken worden verzameld op hopen. Later in de maand wordt al het verzamelde hout door Kees gehakseld en kunnen wij op een volgende werkdag de houtsnippers weer verspreiden over de paden. Sjef en Adriaan maken de vogelkastjes schoon en waar nodig herstellen zij de bevestigingen. Ze hebben last van vlooien die in de nestkastjes huizen. Vanwege het zachte weer zijn ze nog actief. Vorige jaren hebben we hier geen last van gehad.

Een andere groep stort zich op het snoeien van een haag met oude appelbomen. “Het zijn heerlijke Elstars”, verzekert de moeder van Kees. Het zijn zeer grillig uitgegroeide bomen die laag moeten blijven om het plukken makkelijk te houden. Veel bomen hebben kankerplekken,  die weg geknipt moeten worden. Aan het eind van de dag is het grootste deel van de haag gedaan.

Tijdens de lunchpauze komen Elizabeth en Bas met hun zoontje Quirijn van 13 weken op bezoek. Quirijn is een prachtig kind en oogt zeer wakker. Erg leuk om hun verhalen te horen, maar ook wensen  wij  hen spoedig voldoende nachtrust toe. Zij wonen sinds kort in Heemstede. ’s Middags komt Hanno nog even langs. Zijn herstel neemt meer tijd dan hij had gehoopt, maar zodra hij weer genoeg energie heeft, wil hij weer meedoen met een werkdag. Na afloop drinken we nog een kop koffie of thee en kijken terug op een geslaagde werkdag.