9/11 dec 2015 – Boomfeestdag Tienhoven Maarssen

Tienhoven, 9 december en Maarssen, 11 december.

Project “Je school kan de boom in” (LEU) (Een project om de jeugd te interesseren voor natuur en landschap)

Werk aan de Vecht wil in de toekomst graag meedoen met het Project van Landschap Erfgoed Utrecht (LEU): “Je school kan de boom in”. Dit project richt zich op schooljeugd: groep 7/8 van de basisschool en de eerste klassen van het voorgezet onderwijs. De bedoeling is om kennis en liefde voor de natuur, het landschap en het culturele erfgoed van Utrecht te stimuleren en over te dragen door zelf in de natuur aan de slag te gaan. Voor ons betekent het dat we de jeugd  in onze regio willen interesseren voor het landschap in de Vechtstreek. Alvorens zelf een werkdag met de jeugd te organiseren, hebben we  ter oriëntatie meegedaan  met een werkdag van LEU.  Twee personen vanuit Werk aan de Vecht hebben zich aangesloten bij de vrijwillige begeleiders van LEU op woensdag, 9 december en vrijdag 11 december. Leerlingen van de brugklas van Broklede in Breukelen hebben die dagen geknot in Tienhoven en nabij de Straatweg in Maarssen. Op beide dagen waren er ongeveer 50 leerlingen. Het waren leuke dagen en het was bijzonder om zo veel brugklassers in de wilgen te zien zagen en knippen. Er werd goed aandacht besteed aan veiligheid: instructies over zagen en knippen en helmen op. Al werkende hoorde je overal de kreet “van onderen!”, maar soms pas  tegelijk met het vallen van de tak . Dat was o.a. een puntje voor de begeleiders om goed op te letten.

Voor Werk aan de Vecht hebben de dagen een positieve ervaring opgeleverd, maar duidelijk werd ook dat het veel organisatie vergt. Samen met LEU gaan we de mogelijkheden verder bespreken hoe we vanuit Werk aan de Vecht vorm kunnen geven aan het project “Je school kan de boom in”. Hierbij is de aanwezigheid van  vrijwillige  begeleiders cruciaal