16 nov 2015 – Wittensteijn

We hervatten het werk van de vorige werkdag (28 oktober) op dit mooie landgoed.

Om het weiland stroomt de Vecht in een grote bocht en langs deze lange, gebogen lijn staan de vele, voor dit landschap zo karakteristieke wilgen die wij onderhanden moeten nemen. Ze zijn 7 of 8 jaar geleden voor het laatst geknot, de uitlopers zijn daarom behoorlijk fors. Het eerste stuk wilgenrij staat er alweer mooi geknot bij. Er wordt vandaag flink gezaagd en gesleept. De takken, zeg maar boomstammen, worden met de traktor naar een grote brandstapel middenin de wei vervoerd. Ook het elzenhakhout wordt geknot.

Er is daarna soep in de werkplaats, waar Cora over haar weefgetouwen vertelt. Na de lunch gaat iedereen weer verder met de boom waar hij / zij gebleven was. De enorme takken van zo’n 10 – 15 m vallen her en der met een plof op de grond en soms met een plons in de Vecht. Het zijn van die momenten waarop we een tikkie macho-gevoel bij de mannelijke zagers/knotters constateren; bij de dames eerder een gevoel van trots. Het is nog een heel karwei om die lange en zware takken weg te slepen naar de plek waar Hans ze met zijn tractor ophaalt. Helaas begint het de tweede helft van de middag flink te regenen. Desondanks hebben we tot over drieën doorgewerkt. Nadat we nog een kop koffie / thee hebben gedronken, keert iedereen met een voldaan gevoel huiswaarts.