17 feb 2015 – Gunterstein

Vandaag is het de inhaaldag van 24 januari. Vanwege de gladheid ging toen die werkdag niet door.  We zijn nu met een ploeg van 9 à 10 mensen.

Het werk bestaat uit het snoeien van fruitbomen.  Bij meerderen van ons is de kennis en kunde van het snoeien van fruitbomen een beetje weggezakt. Daarom starten we met een praktische instructie van Arnold rondom een solitaire fruitboom in het weitje bij de Schuur. Arnold geeft een zeer gewaardeerde en cabaretesk aandoende uitleg, waarbij hij ons om beurten vraagt welke takken wel en niet gesnoeid moeten worden en vooral waarom.  We leren over de gesteltakken, de hoofdtakken die de vorm van de boom bepalen. We leren om een tak te nomineren die het binnenste van de boomkruin schaduw moet geven om daar ongewenste groei te beperken. Alle rechtopstaande loten moeten zo dicht mogelijk tegen de tak van waaruit  ze groeien, worden gesnoeid. Sommige takken hoeven alleen ingekort te worden, maar bekijk wel of dat bij een onder-, boven- of zijoog moet gebeuren. Het is van invloed op de vormgroei van de boom.

Na de instructie gaan we in tweetallen aan de slag, zodat we kunnen overleggen wat wel en wat niet gesnoeid moet worden. We zijn nu zover dat we in principe zelfstandig beslissingen kunnen nemen. Met ladders, snoeischaren en handzagen gaan we aanvankelijk wat onzeker te werk, maar gaandeweg neemt het overleg af en het snoeitempo toe. Het snoeihout wordt verzameld en per trekker met aanhangwagen afgevoerd. Om een uur drie zijn beide boomgaarden zo goed als  klaar. Tenminste, wat betreft de appel- en perenbomen. Andere fruitbomen blijken een ander verhaal. Misschien iets voor een volgende keer. We sluiten de dag af in de Schuur met een drankje, hapje en babbel. Leerzaam en aangenaam was het.