15 nov 2014 – Gunterstein

Er is voor vandaag een regenachtige dag voorspeld, maar gelukkig valt het alleszins mee. We zijn met z’n 9-en, een mooi ploegje om het nodige werk te verzetten.

Na de ontvangst met koffie en cake lopen we gezamenlijk naar het Engelse Werk. We steken het met rood hardhout gerenoveerde bruggetje over. Sommigen zagen hier liever meer bij het park passende planken van eikenhout. Het is de bedoeling dat we vandaag verder werken aan het herstel van een pad in het kader van de Engelse landschapsstijl. Dat betekent o.a. dat we veel opschot moeten verwijderen. Het gaat vooral om jonge Elsen loten. Als het even kan, graven we de loten er met wortel en al uit of trekken ze uit de grond. Is de loot al te groot, dan zagen we. Voor het herstel van het park is het ook van belang dat enkele grotere bomen verwijderd worden. Deze bomen nemen te veel licht weg en belemmeren de uitgroei van andere bomen. Het meeste zaagwerk wordt nog handmatig gedaan. Bij al te dikke bomen wordt de motorzaag gebruikt. We leren dat de kruin van een eik ook op latere leeftijd nog prachtig kan uitgroeien. Er staan ook behoorlijk grote rododendronstruiken. Deze worden gefatsoeneerd door de struiken in vorm te snoeien. Al werkende zien we in onze verbeelding een pad ontstaan die met een prachtige ronding op de rand van bosschage en grasland loopt en z’n  weg voortzet tussen de rododendrons door.