13 sep 2014 – Vreedenhorst

Op 13 en 27 september hebben we appels geplukt op Vreedenhorst.

Beide keren waren met ongeveer 8 à 10 personen. We werden met koffie en thee ontvangen in de prachtige serre van Vreedenhorst. De lunch met soep nuttigden we in de zeer aangename tuin. Het werk bestaat uit hoogstambomen, half hoogstam en laagstam. Gelukkig hadden we de beschikking over solide ladders.

Vooraf kregen we uitleg hoe je appels hoort te plukken zonder de groei voor het volgend jaar te beschadigen. Een appel valt pas nadat er een kurklaagje is gevormd tussen de tak en de steel van de appel. Vergelijk het kurklaagje bij bladval. Op de overgang van tak naar steeltje van de appel, -waar het kurklaagje zich vormt -, ontstaat een kleine verdikking, een zgn. beursje. Dat beursje mag  niet beschadigd worden, omdat zich daarin de bloesemknop voor volgend jaar gaat vormen. Daarom trekken we de appels niet van de boom, maar maken een draai- of knik-beweging. Zo zie je maar dat appels plukken ook nog vaardigheid vraagt. Hoewel beschadiging van het beursje lang niet altijd te voorkomen is, werd al snel gegrapt over strafpunten.

links:  met beursje / rechts: afgebroken op kurklaagje

We hebben beide keren zo’n 75 à 80 kistjes geplukt. Goed voor heel wat liters appelsap. De oogst is niet vermengd met regenwater, want beide keren was het prachtig pluk-weer.