23 aug 2014 – Gunterstein

“Pluk de dag” op Gunterstein

Deze zaterdag begint met flinke regen. Maar al snel komt de zon tevoorschijn en kunnen we met 18 man/vrouw aan het werk.

We plukken in de boomgaard bij de Tabakschuur. De vele appels en peren worden met een speciaal netje, met kartels aan de rand, uit de boom geplukt. Sommigen staan op hoge ladders, de appels gaan dan in een buikzak of worden aangegeven aan een helper op de grond. Altijd gaat het geplukte fruit voorzichtig in de kist. De eigenaresse vertelt dat er dit jaar wel 4000 kg fruit van de bomen komt. Dit gaat naar persbedrijf Schulp om te worden verwerkt tot sap, appels en peren tesamen. Vorige jaren werd het sap geperst samen met dat van drie andere landgoederen. Dit jaar wordt sap gemaakt met alleen het fruit van Gunterstein.

Voor de lunch wordt buiten opgediend maar onweer dreigt en tafels, stoelen, heerlijke soep en salades worden snel naar de schuur gebracht. Na de lunch keert de zon weer terug en kunnen we het werk vervolgen. Ook het lage leifruit wordt geplukt, enorme appels en peren!

Er zijn veel verschillende soorten:

Peren: Triomphe de Vienne, Bonne de Louise d’Aranchs, Soldat de Boureur, Seineur d’Esperen, Passe Crassane.

Appels: Present van Engeland, Sterappel, Zijden hemdje, Ananas Reinette en Gravensteiner Rood.

Na afloop van deze heerlijke krijgt ieder plukker een doosje met flessen sap van 2013 mee.