7 jul 2014 – Vreedenhorst

Hooien bij Vreedenhorst.

Op maandag 7 juli j.l. was het zonnig, ietwat winderig en droog weer. Prima omstandigheden om te starten met hooien op het landgoed van buitenplaats Vreedenhorst te Vreeland.

Dit is geen kinderachtige klus waarbij we met ruim 10 man aan de slag zijn gegaan, inclusief Kees Beelaert van Blokland zelf, maar ook 2 enthousiaste vrijwilligers van Werken aan de Vecht! Het gras was eerder al gemaaid. Vervolgens waren de gebruikelijke stadia van drogen, schudden en wiersen doorlopen. Vandaag werden dus ook de balen, van ongeveer 10 kilo per stuk, geperst en daar achteraan reden wij in diverse routes met 2 trekkers om de balen op de kar te laden. De eerste paar lagen op de kar zijn fysiek prima te doen, aangezien deze op lichaamshoogte op de kar kunnen worden gelegd en aangenomen door de mannen. Na een paar lagen wordt het echter tillen tot boven de schouder en dan begint het echte krachtwerk pas! Een aantal deed dat zeer vakkundig met een tweetandige riek.

Hier komt bij dat de dagen daarvoor toch een aantal onverwachte buien waren gevallen. Hierdoor was een aantal balen die op de wat lagere zijde van het land lagen toch nog behoorlijk vochtig. Deze balen zijn daardoor ook vele kilo’s zwaarder. Maar, deze werden met evenveel enthousiasme opgepikt!

Bij de ingang van het landgoed hebben we 2 hooistapels gemaakt; 1 met droge balen en 1 met minder droge. Beiden stapels krijgen een mooie bestemming. 1 voor een melkboer met pinken en de ander voor een klant helemaal in de Achterhoek. Dit geeft de kwaliteit aan van het Vechthooi van Vreedenhorst!

In totaal hebben we ruim 625 balen opgehaald en hebben we de 2 stapels vakkundig afgedekt tegen de buien die de dagen daarna zouden gaan vallen.

Na het werk was het tijd voor een door Kees aangeboden lekkere warme hap bij de picknicktafel naast de schuur en keerden wij met een voldaan gevoel en enige spierpijn huiswaarts.

Bas Martinot