24 feb 2014 – Garstenmolen

We worden gastvrij ontvangen door molenaars Arno en Judith terwijl zij uitleg geven hoe de molen werkt.

De Garstenmolen ligt op de westoever van de Vecht tussen Nigtevecht en Vreeland. Het is een molen die het water uit de polder naar de Vecht pompt. Het niveauverschil is hier ongeveer 2 meter. Door een enorme vijzel, die ondergronds zit, komt het water omhoog naar de Vecht. Er kan zo’n 40 kuub water per minuut worden opgepompt. Het reguliere pompwerk van polder naar rivier wordt verzorgd door een elektrische installatie van Waternet. Maar deze molen wordt geregeld ingezet als de weersomstandigheden dit nodig maken, dus als wateroverlast dreigt. De molen draait nu, een feestelijk gezicht!

En we gaan met 12 man/vrouw aan het werk in het drassige landje ernaast waar een tiental wilgen moeten worden geknot. Tijdens de koffie vertellen Arno en Judith over de diverse houtsoorten die zijn toegepast voor het indrukwekkende raderwerk binnenin de molen. Al voor de lunch zijn we klaar met onze opdracht voor vandaag. Besloten wordt om ook de wilgen aan de overkant van de Vreelandseweg te knotten in het belang van goede windvang van de molen. Deze bomen worden mogelijk dit jaar nog gerooid vanwege een verbreding van de weg hier. Judith serveert tijdens de lunch zelfgemaakte, vegetarische soep. Sommige fervente vleeseters denken dat het erwtensoep is, maar het is linzensoep, en geheel vleesloos.

Omdat we deze soep hierbij graag als vast Werk aan de Vecht-soep introduceren staat hieronder het recept.

We mogen ook een kijkje nemen bovenin de molen. Dit blijkt nog een hele klimpartij. Na de lunch wordt het werk langs de Vreelandseweg hervat. Een kennelijk al levenloze wilg nijgt tijdens de werkzaamheden statig en bedachtzaam ter aarde. Ook bij de andere wilgen blijkt tijdens het knotten dat de tand des tijds zijn werk heeft gedaan. Niet zo heel erg dus dat ze weg moeten binnenkort. Rond 3 uur in de middag ronden de “die-hards” de klus af. Een feestelijke dag, met prachtig Hollands licht onder het decor van een draaiende molen……..

Recept Werk aan de Vecht-soep

Pak rode linzen 10 minuten koken met laurierblaadje.

Dan met blender pureren.

In aparte pan diverse groenten koken (eerst even aanbakken maakt het nog lekkerder).

Bv. prei, selderieknol en wortel, andere groentes kan ook.

Als de groentes bijna gaar zijn deze bij de soep doen.

Heel simpel, en erg lekker!