8 feb 2014 – Provinciale Werkdag Loenersloot

De dag werd officieel geopend door Saskia van Dockum, directeur van het Utrechts Landschap. Vanwege de regen werd besloten het planten van de eerste struik niet door te laten gaan en meteen met de rondleiding in het gerenoveerde kasteel te beginnen. Foto’s van het prachtige interieur van de zalen (gemaakt door onze vrijwilligster Judith Brandon) zijn vorig jaar al eens, met muziek erbij, op internet gezet: http://www.youtube.com/watch?v=R1rTILTAh0o.

Er waren in totaal zo’n 60 mensen komen opdagen (6 vrijwilligergroepen en enkele individuele vrijwilligers.*) De leden van één knotploeg gingen al direct na de opening met de motorzaag een elzensingel te lijf. De overige mensen gingen na de rondleiding over tot het planten van enkele tientallen bomen en enkele honderden struiken, onder leiding van de boswachters van het Utrechts Landschap. Die hadden de bomen en struiken al op de juiste plekken neergelegd, in overeenstemming met het oorspronkelijke beplantings- en inrichtingsplan, zoals het ooit door de ontwerper Gijsbert van Laar was bedacht; zie http://www.kasteelloenersloot.nl/#/park/oorspronkelijk-ontwerp/meer-over-het-park/.

 

Zo rond 11 uur hield het gelukkig op met regenen, maar ondertussen was iedereen al wel flink vies geworden door het graven in vette, natte klei. Het werk verliep zodanig snel en voorspoedig dat met lunchtijd al het plantwerk gedaan was, zodat iedereen in alle rust aan de erwtensoep en het roggebrood kon gaan in de koeienstal van de naast het kasteel gelegen boerderij, comfortabel gezeten op strobalen. Na de lunch zakte een tiental mensen nog neer op de banken in de bedrijfskantine om de verrichtingen van Sven Kramer op TV te volgen. Het overgrote deel ging echter direct naar huis, tevreden terugkijkend op een natte maar mooie werkdag.

We hadden in ons midden ook een redactielid van WijLoenersloot en hij heeft een mooie fotoserie gemaakt van de werkdag; zie http://www.wijloenersloot.nl/album.php?view=thumbnailList&category=17.

 

* Knotgroep Bunnik, Knotgroep Leusden, Knotgroep Nieuwegein, Knotgroep   Achtersloot, Vrijwillig Natuurbeheer

Soest, Werk aan de Vecht