19 okt 2013 – Floris V pad

Locatie: Langs de Vecht tussen Loenen en Vreeland

Een enthousiaste ploeg van twaalf  “Werk aan de Vechters” heeft zaterdag, 19 oktober  gewerkt aan de westelijke Vechtoever tussen Loenen en Vreeland.

Dit stuk is een onderdeel van het Floris V-pad, een lange afstandswandeling van Muiden naar Bergen op Zoom.

De werkzaamheden bestonden uit het wegknippen en –zagen van opslag op de grens tussen oever en water en …vaak ook bòven het water. De losse takken hebben we op de grasstrook tussen de Vecht en de rijweg in trails gelegd. Het werden er heel wat. Mooi om te zien dat je met een ploegje mensen in een relatief korte tijd zoveel werk kan verzetten. Met de gemeente Stichtse Vecht was van tevoren afgesproken dat zij de takkentrails afvoeren.

Tussen de middag verzorgde Steven een lunch-college over de geologische geschiedenis van dit gebied. Zo heeft de aangrenzende polder i.t.t. de rest van het Vechtgebied meer rivierklei dan veen, omdat er ooit een meer was waar de Vecht regelmatig haar slib afzette. Vandaag  de dag is nog te zien dat deze polder iets hoger ligt dan de andere polders in de rest van het Vechtgebied. Klei klinkt immers minder in dan veen.

Het resultaat van de werkdag is dat er is langs dit deel van de Vecht weer een goed zicht op de rivier is en vanaf het water weer een goed zich op het land. Met voldoening kijken we terug op een werkdag die helemaal in het teken stond van ons motto “zien en gezien worden”.

We hebben ongeveer twee derde deel gedaan. Een van de volgende werkdagen maken we het stuk tot Vreeland af.