7 aug 2013 – Gunterstein

We worden hartelijk ontvangen in de schuur bij de boomgaard met koffie, thee en iets lekkers erbij. De fruitbomen, zowel stam als geleid, zijn zeer rijk aan vruchten. Prachtig om te zien. Dat moet toch iets te maken hebben met het snoeien wat we daar afgelopen winter gedaan hebben.

Arnold is in euforie over de zomerse aanblik van de historische lindelaan met zorgvuldig gesnoeide kransen van de scheuten onderaan de stam. Hij wijst ons erop dat de “wangen” van de lindelaan bestaan uit een afwisseling van eikenboom, taxus, eikenboom, taxus en zo voort. Dat is een stukje formele parkinrichting die Rein en Arnold graag willen behouden. De opslag die ertussen groeit, voor het grootste deel bestaande uit hazelaarstruiken, hoort daar niet thuis en moeten we verwijderen. Van sommige lindebomen zagen we de onderste takken af met een zaag op een lange steel. Zo krijgen we ook weer een doorkijk à la “zien en gezien worden”. Na de lunch met heerlijke soep, ook vegetarisch, zijn we actief in een ander gedeelte van het park, t.w. het Engelse Werk. Intussen is het flink gaan regenen. We doen veel afhooi-werk van wat eerder al gemaaid was; verder snoeiwerk van opslag bij boomstammen en maken we paden weer goed begaanbaar. Met de trekker en aanhangwagen wordt al het groen afgevoerd. Met een voldaan gevoel en bijkomend van de nattigheid ronden we de dag af onder het genot van een hapje en een drankje